Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Χαντάβα στη Βουλή των Ελλήνων


Την Πέμπτη 22/1 ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας συμμετείχε στη συζήτηση επί των άρθρων του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων». Αναλυτικά τα όσα είπε:

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας εκδηλώνονται μεγάλες πυρκαγιές που δημιουργούν τεράστιες καταστροφές στα δάση και στο φυσικό μας πλούτο και επιφέρουν ιδιαίτερα δυσμενείς , περιβαλλοντικές , οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις .

Οι πυρκαγιές αυτές εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές που παρουσιάζουν έντονο οικιστικό ενδιαφέρον όπως είναι και οι περιοχές του Ν. Αττικής.

Μετά από κάθε πυρκαγιά, στις καταστραμμένες περιοχές αναπτύσσεται συνήθως μια έντονη και ανεξέλεγκτη δραστηριότητα αυθαίρετης δόμησης και καταπάτησης των δασικών εκτάσεων, που εύλογα δημιουργεί στον καθένα μας την υποψία ότι πίσω από κάθε πυρκαγιά ίσως κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, το καλοκαίρι που μας πέρασε, γίναμε μάρτυρες μίας μεγάλης έντασης πυρκαγιάς και καταστροφής στην Αττική με τεράστιες περιβαλλοντικές , οικονομικές, και κοινωνικές επιπτώσεις. Εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης, έγιναν στάχτη περιουσίες καταστράφηκαν, συμπολίτες μας κινδύνευσαν, και το σημαντικότερο ότι περίπου 5 εκατ. άνθρωποι στερήθηκαν και θα στερηθούν δυστυχώς για πολλά χρόνια τον κύριο και βασικό τους πνεύμονα πρασίνου, τον πνεύμονα ζωής..

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δεσμεύθηκε ότι με νομοσχέδιο που θα κατέθετε θα αντιμετώπίζε ριζοσπαστικά και αποτελεσματικά τόσο το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης όσο και της καταπάτησης των δασικών εκτάσεων.

Είναι γεγονός ότι η επί μακρόν έλλειψη ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, δημιούργησε τις προϋποθέσεις όχι μόνο να συρρικνωθούν τα δάση μας, αλλά και να κατασκευαστούν ολόκληροι οικισμοί, παράνομα, με την ανοχή των Αρχών του Κράτους, τις Δασικές Υπηρεσίες , τις Πολεοδομίες, την Αστυνομία και τις εποπτεύουσες Αρχές.

Υποχρέωση όλων μας, είναι να δώσουμε μια ηχηρή και αποτελεσματική απάντηση σε αυτή την πρακτική της ανομίας και της αυθαιρεσίας .

Η θλιβερή εικόνα των κτισμάτων μέσα στα δάση ακόμα και μέσα σε αναδασωτέες εκτάσεις, καταδεικνύει την ανάγκη λήψης άμεσων και δραστικών μέτρων για τη θωράκιση των δασών μας.


Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε περιλαμβάνει μιά σειρά τολμηρών και ριζοσπαστικών ρυθμίσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία των δασών αλλά και να αποθαρρύνουν κάθε επίδοξο εμπρηστή και καταπατητή που επιδιώκει να οικειοποιηθεί το δάσος και να πραγματοποιήσει αυθαίρετη δόμηση.

Προβλέπει συγκεκριμένα:

- Την αναστολή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στις περιοχές εντός σχεδίου πόλεως, μέχρι την κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων. Για τις περιοχές εκτός σχεδίου, δεν επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

Με τη διάταξη αυτή δίνεται η δυνατότητα στις Κρατικές Υπηρεσίες να οριοθετήσουν τις ιδιοκτησίες και να προστατεύσουν τα δάση μας από τις αυθαίρετες και παράνομες επεκτάσεις των ιδιοκτησιών.

Προβλέπει επίσης,

- Την άμεση κήρυξη υπό κτηματογράφηση όλων των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από πυρκαγιά μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα.

- Την άμεση σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών. Θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε δασικούς χάρτες και να μη καθορίζονται τα όρια των δασών μας με τις υποκειμενικές εκτιμήσεις των Δασικών Υπηρεσιών.

- Την εγκατάσταση συστήματος περιοδικής τηλεσκοπικής χαρτογράφησης του Νομού Αττικής, που στοχεύει στην πρόληψη της οποιαδήποτε απόπειρας ανέγερσης αυθαιρέτου.

- Τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία θα υπάγεται και η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, στην ευθύνη της οποίας εμπίπτει ο εντοπισμός και η κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός των περιοχών που κηρύχτηκαν αναδασωτέες.

- Η Ειδική Υπηρεσία κατεδαφίσεων μέσω του συστήματος τηλεσκοπικής χαρτογράφησης θα ελέγχει κάθε μήνα, τόσο τα δάση όσο και τις αναδασωτέες εκτάσεις και θα εντοπίζει τυχόν παράνομες κατασκευές στο αρχικό τους στάδιο. Έτσι θα είναι εφικτή η άμεση κατεδάφιση τους χωρίς να δημιουργούνται εντάσεις και τα κοινωνικά προβλήματα που συνηθίσαμε μέχρι σήμερα όταν η κατεδάφιση πραγματοποιείται σε ολοκληρωμένες κατασκευές στις οποίες ήδη διαμένουν οικογένειες.

Με την θέσπιση και εφαρμογή αυτών των μέτρων:

- Αντιμετωπίζονται μια σειρά από αυθαιρεσίες και παρανομίες που συντελούνται μετά από περιβαλλοντικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές του Αυγούστου του 2009

- Ενισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος του Κράτους στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας των δασών.

- Απαλλάσσεται ο πολίτης από τις χρονοβόρες διαδικασίες και την ταλαιπωρία που υφίσταται σήμερα για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού μιας έκτασης.

- Απελευθερώνονται οι δασικές υπηρεσίες από την διαδικασία των χαρακτηρισμών εκτάσεων, ώστε να απασχοληθούν πλέον απερίσπαστα, με το βασικό τους έργο, που είναι η προστασία και η διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων

- Εξασφαλίζεται η περιβαλλοντική προστασία και η περιχαράκωση του δασικού μας πλούτου.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Είναι προφανές ότι με το Νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα αντιμετωπίζονται κυρίως ζητήματα προστασίας δασών και διαχείρισης των καμένων εκτάσεων του Ν. Αττικής.

Δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που αφορούν τα δάση όλης της χώρας.

Αν επιχειρούσαμε να αντιμετωπίσουμε με ένα ενιαίο νομοσχέδιο τα ζητήματα που σχετίζονται με τα δάση σε όλη την επικράτεια θα χρειαζόμασταν αρκετούς μήνες, για τη μελέτη των προβλημάτων και την ανάλογη διαβούλευση επειδή υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχή.

Τα προβλήματα όμως των καμένων εκτάσεων της Αττικής απαιτούν άμεσες λύσεις και δεν υπάρχει η ευχέρεια για μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Με την ψήφιση του Νομοσχεδίου, η κυβέρνηση, έρχεται για μια ακόμη φορά να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, απέναντι στον ελληνικό λαό και στους πολίτες της Αττικής.

Από την άλλη πλευρά, προχωρά σε ένα απλό όσο και αναγκαίο βήμα, υιοθέτησης ενός πλαισίου μηδενικής ανοχής απέναντι στην κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στη ρίζα του.

Ο νέος νόμος θα λειτουργήσει πιλοτικά, με σκοπό την σταδιακή επέκτασή του σε όλη την επικράτεια, με την σύνταξη ενός νέου νομοσχεδίου που θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της χώρας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Υπάρχουν περιοχές όπως είναι και η Αττική, που τα δάση της κινδυνεύουν από τους πολίτες. Υπάρχουν όμως και περιοχές στις οποίες οι πολίτες κυριολεκτικά, κινδυνεύουν από τα δάση μας.

Μία τέτοια περιοχή είναι και ο Ν. Γρεβενών, ένας νομός αραιοκατοικημένος με πολλούς από τους κάτοικους του να ζουν εκτός του Νομού, για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σήμερα να κινδυνεύουν οι ιδιοκτησίες τους από την έντονη βλάστηση.

Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μου, που ταλαιπωρούνται μέχρι σήμερα για να αποχαρακτηρίσουν την περιουσία τους, που χαρακτηρίστηκε δασική, ενώ εκείνοι απουσίαζαν.

Πρέπει να δοθεί και σε αυτά τα προβλήματα λύση!

Για να προστατευθούν οι ιδιοκτησίες, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια.

Για να υπάρξει ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός που να επιτρέπει περιοχές όπως αυτή του Ν. Γρεβενών να ξαναζωντανέψουν και να αναπτυχθούν.

Η δήλωση της Υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη, ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα καταθέσει άλλο ένα νομοσχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες προστασίας και διαχείρισης για τα δάση όλης της χώρας με καλύπτει απόλυτα.

Κύριες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το Νομοσχέδιο που καλούμαστε να ψηφίσουμε που είναι και το πρώτο που κατέθεσε στη Βουλή η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την προστασία των δασών και του φυσικού μας πλούτου και στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα στους επίδοξους εμπρηστές και καταπατητές ότι τερματίζεται η ανομία και η αυθαιρεσία.

Έχουμε όλοι χρέος όχι μόνο να το υπερψηφίσουμε, αλλά και να στηρίξουμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στην εφαρμογή του.

Αυτή θα είναι και η μεγάλη μας προσφορά στα δάση, στο περιβάλλον και στο φυσικό μας πλούτο που όλοι μας θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε.

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: