Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Νέα πρόσωπα, νέοι στόχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Το 2010 για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα χρόνος σταθμός. Ένα καινούργιο κεφάλαιο άνοιξε στον τρόπο της λειτουργίας της καθώς από την 1η Ιανουαρίου διαθέτει πλέον ένα Πρόεδρο και μια Ύπατο Εκπρόσωπο για Εξωτερικές Υποθέσεις που εκπροσωπούν, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισσαβόνας, και τα 27 κράτη μέλη της. Ο Χέρμαν βαν Ρομπόι και η Βαρόνη Κάθριν Αστον ανέλαβαν τα καθήκοντά τους την ίδια μέρα πουη Προεδρεία της Ένωσης πέρασε στην Ισπανία.
Ο ισπανός Πρωθυπουργός Χοσε Λουίς Θαπατέρο συμφώνησε ήδη με τον Νέο Πρόεδρο, κατά την πρώτη επικοινωνία τους, στην δημιουργία μιας «ομάδας εργασίας» με εκπροσώπους τους, θα πρόκειται για ένα νευραλγικό κέντρο προκειμένου να συντονιστεί η λειτουργία της Μόνιμης Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την «εναλλασσόμενη» προεδρεία, που δεν καταργήθηκε σαν θεσμός με την νέα συνθήκη.
Ο νέος Πρόεδρος βαν Ρομπόι σ’ αυτό το μεταβατικό εξάμηνο, όπου θ αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή οι νέες διατάξεις της Συνθήκης, έδειξε να παίρνει αποφάσεις και εξουσία ανακοινώνοντας ήδη ότι όλα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, επίσημα και ανεπίσημα, θα γίνονται στις Βρυξέλλες και όχι στην πρωτεύουσα της χώρας που ασκεί την προεδρία. Δέχθηκε μόνο για φέτος, γιατί ήταν προαποφασισμένο, να γίνουν οι συναντήσεις κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών και με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής αλλά και των χωρών της Μεσογείου στην Μαδρίτη.
Αξίζει όμως να σταθούμε σε τρεις νέους στόχους που έθεσε η ισπανική Προεδρία.
Η «Ευρώπη των 28» με την Κροατία να γίνεται μέλος της Ένωσης μέχρι τον Ιούνιο. Η έντονη προσπάθεια σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε το 2010 να επιτευχθεί η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους και τέλος η δημιουργία μιας « Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντιτρομοκρατικής Συνεργασίας» στην οποία θα ενταχθούν εθνικοί οργανισμοί χωρών που έχουν ήδη δεχθεί, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Γαλλία, μέσω της Υπηρεσίας Αντιτρομοκρατικού Συντονισμού. Στόχος να υπάρξει καλύτερη κυκλοφορία των πληροφοριών και καταμερισμός των αρμοδιοτήτων στην Ευρώπη.
Επίσης, στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην Μαδρίτη θα γίνει η πρώτη σύνοδος των επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών μονάδων των χωρών. Η Ελλάδα, παρ όλο ότι την ενδιαφέρει άμεσα το θέμα, προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει συμφωνήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: