Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

O Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με φορείς και Βουλευτές είχε το τελευταίο διήμερο ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας, με την ιδιότητα του ως Εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Ενέργειας, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια του Νομοσχεδίου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».


Την Τετάρτη 12/5 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Εισηγητών και Αναπληρωτών Εισηγητών των Κ.Τ.Ε. Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή, όπου συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΠΑ.ΣΕ.ΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας και Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και συζητήθηκαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους αγρότες.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Χαντάβας, ο Αναπληρωτής Εισηγητής Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Σερρών κ Μιχάλης Τζελέπης, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και κ. Καραμίχας συναντήθηκαν με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη και έθεσαν υπόψη της Υπουργού τα παρακάτω:

Πρώτον, να υπάρχει δίκαιη κατανομή του πλούτου που παράγεται από την πράσινη ενέργεια και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να έχουν προτεραιότητα στις αιτήσεις που θα κατατεθούν εντός τριμήνου από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Δεύτερον, οι βουλευτές ζήτησαν να υπάρξει η δυνατότητα συλλογικής υποβολής αιτήσεων σε συνεταιριστική βάση ώστε να δοθεί η δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής αγροτών στην κατανομή του πλούτου.

Τρίτον, ζήτησαν το παραγόμενο ρεύμα από την συνεταιριστική επένδυση να έχει αυξημένη τιμή σε σχέση με τις άλλες επενδύσεις.

Τέταρτον, οι βουλευτές ζήτησαν και επέμεναν να οριστεί ποσοστό 25% του συνολικού εθνικού ποσοστού φωτοβολταϊκών για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Η κα Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα και να απαντήσει αύριο κατά την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

«κρεμάστε τους ψηλά»


Ο αιφνιδιασμός είναι αγαπημένο παιχνίδι της Ιστορίας. Ετσι έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, έτσι πέφτουν και οι ελληνικές ψευδαισθήσεις. Σε έξι μήνες η Ελλάδα έγινε άλλη χώρα- χωρίς να είναι σαφές ποια ακριβώς. Η διαρκής δραματοποίηση των εξελίξεων κόβει την ανάσα. Κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το τέλος- ίσως να μην υπάρχει τέλος. Καμία αφήγηση των πραγμάτων δεν είναι επαρκής για το χρονικό της προαναγγελθείσας χρεοκοπίας. Κυρίως δεν είναι επαρκείς οι αφηγήσεις του πολιτικού προσωπικού. Αντίθετα ορισμένες συμπεριφορές είναι εξοργιστικές. Παράδειγμα: νυν και πρώην υπουργοί, βουλευτές- ακόμη και πρώην πρωθυπουργοί - αποφαίνονται ότι για τη δημοσιονομική χρεοκοπία φταίει το... μεταπολιτευτικό μοντέλο και το το πολιτικό σύστημα! Παραλείπουν τη λεπτομέρεια ότι οι ίδιοι ήταν το «μοντέλο» και το «σύστημα».




Στην ούγια της δημοσιονομικής καταστροφής υπάρχουν οι υπογραφές τους. Οτι έχουν προσαρμόσει τη ρητορική τους στη θεματολογία της κρίσης δείχνει περιορισμένες διαθέσεις μετανοίας. Αλλά χωρίς μετάνοια δεν υπάρχει συγχώρεση και χωρίς συγχώρεση δεν υπάρχει σωτηρία. Ούτε της ψυχής ούτε της οικονομίας. Ενδεχομένως ούτε και της χώρας.


Η αφασία των πολιτικών είναι η μια πρόκληση της περιόδου. Αλλά υπάρχει κι άλλη: το ενδεχόμενο να αποκτήσουν φωτοστέφανο «φίλων του λαού» οι σταυροφόροι του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, που ευδοκιμούν μέσα κι έξω από το κομματικό σύστημα και το μιντιακό τοπίο. Ηδη κραυγάζουν ο ένας εναντίον του άλλου και όλοι εναντίον όλων. Προαναγγέλλουν συλλήβδην τιμωρία των πολιτικών - με διατυπώσεις που υποκρύπτουν ιδέες κατά της πολιτικής που ασκείται από πολιτικούς. Σε περιόδους σαν αυτήν που μόλις τώρα άρχισε, συνθήματα του τύπου «κρεμάστε τους ψηλά» βρίσκουν ακροατήριο. Αλλά η επικράτησή τους θα ισοδυναμούσε με συλλογική οπισθοδρόμηση. Γιατί η μεγαλύτερη κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού τούς τρεις τελευταίους αιώνες είναι ο κοινοβουλευτισμός. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται κόμματα. Και τα κόμματα αποτελούνται από πολιτικούς. Οταν ευθύνονται- ατομικά ως πρόσωπα ή συλλογικά ως κόμματα- προβλέπονται στην ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία, οι τρόποι εξοβελισμού τους. Η απόσυρση πολιτικών προσώπων στον 21ο αιώνα δεν θα μπορούσε να επιβληθεί διά λιθοβολισμού- ώστε να εξαλείψει η κοινωνία τη συνενοχή της. Αυτό θα ήταν φανατισμός. Και όπως έλεγε ο ισπανός φιλόσοφος Τζορτζ Σανταγιάνα, «φανατισμός είναι να διπλασιάζεις την προσπάθεια, όταν έχεις χάσει τον στόχο».

Συναντήσεις Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Κυβέρνησης κ. Δημήτρη Στεφάνου είχε την Τρίτη 4/5 ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας, με τον οποίο συζήτησαν τα κριτήρια συνενώσεων των Δήμων στα πλαίσια του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Στη συνέχεια ο κ. Χαντάβας συμμετείχε μαζί με τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δυτικής Μακεδονίας, σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο την Αγροτική Ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.

Την ίδια ημέρα ο κ. Χαντάβας κατέθεσε στην Βουλή των Ελλήνων την παρακάτω ερώτηση:

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Ένταξη Έργων Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Γρεβενών

Κυρία Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν διατίθενται κοινοτικοί πόροι στα πλαίσια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για έργα αγροτικής ανάπτυξης επειδή η εν λόγω περιφέρεια συγκαταλέγεται μαζί με την Αττική, την Στερεά Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο και την Κεντρική Μακεδονία στις πέντε Περιφέρειες που έχουν υψηλό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) μεγαλύτερο του 75% του μέσου κοινοτικού όρου.

Η Δυτική Μακεδονία εμφανίζει υψηλό ΑΕΠ λόγω του οικονομικού προϊόντος που παράγεται από τις μεγάλες μονάδες της ΔΕΗ που είναι εγκατεστημένες στο Ν. Κοζάνης και στο Ν. Φλώρινας.

Ο Ν. Γρεβενών, έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τα μικρότερα στην ελληνική επικράτεια και ουδόλως επηρεάζεται από το οικονομικό προϊόν που παράγουν οι Μονάδες της ΔΕΗ της Δυτικής Μακεδονίας. Μόνη ελπίδα για την αγροτική οικονομία του Νομού είναι η ένταξη έργων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:

Ποια έργα περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και στο ΟΠΑΧ για το Ν. Γρεβενών.

Παρακαλείστε να καταθέσετε στη Βουλή τις μελέτες που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και τους Δήμους και τις Κοινότητες του Ν. Γρεβενών για έργα αγροτικής ανάπτυξης. (Γεωφράγματα, αρδευτικά έργα κτλ)
Ο Ερωτών Βουλευτής

Θανάσης Χαντάβας