Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

το καταστροφικό σύνδρομο

Είναι ντροπή – είναι αίσχος – είναι επικίνδυνο η αντιπαράθεση δυο ομόσταυλων φιλόδοξων αρχόντων να καταστρέψει ένα ολόκληρο νομό.


Η μικροπρέπεια αυτών των επίδοξων χαλίφηδων και η συμμετοχή των τοπικών οργανώσεων δημιουργεί μια εντελώς ελεεινή εικόνα στα Γρεβενα

Τα τοπικά ΜΜΕ μαζί με τα blog’s έχουν δημιουργήσει δυο μέτωπα και οι σκεπτόμενοι Γρεβενιωτες έχουν αγανακτήσει για τα όσα διαδραματίζονται ,σαυτόν τον ταλαιπωρημένο νομό που περιμένει τόσα χρόνια να τον αξιοποιήσουν οι κάτοικοι του.


Δεν πρυτανεύει η λογική παρά τα προσωπικά συμφέροντα αυτών των δυο που έχουν επιστρατεύσει τους αγνούς υποστηριχτές τους να ενεργούν στην πραγματικότητα για την παραμονή αυτού του προικισμένου νομού στην κατάντια που τον έχουν καταδικάσει από το 1964.
Είναι άξιο να αναφέρω παραδείγματα να καταλάβουν οι αγνοί Γρεβενιωτες πόσο καταστροφικό για τον νομό είναι η ίδρυση δυο δήμων.
1ον Πάρετε παράδειγμα τον Άγιο Αθανάσιο του νομού Πέλλας που το 1980 το είχαν εγκαταλείψει οι κάτοικοι τους λόγω της δυσκολίας να επιβιώσουν .
Τώρα που το χιονοδρομικό κέντρο του βόρα (καιμακσαλαν) αναπτύχθηκε έγινε ο Άγιος Αθανάσιος τόπος προορισμού όπου οι κάτοικοι του επέστρεψαν, δημιούργησαν και ευημερούν.
2ον Πάρετε παράδειγμα στο νομό Μαγνησίας τον ορεινό όγκο πόσο έχει αναπτυχθεί και είναι εν δυνάμει ανεξάρτητος δήμος στον νομό.
3ον Πάρετε παράδειγμα την Ανάβρα σε ποιο σημείο ανάπτυξης έχει φθάσει και είναι εν δυνάμει ανεξάρτητος δημος .
Συμπέρασμα είναι ότι εκεί οι άνθρωποι, έχουν ανοικτά μυαλά , αγαπούν τον τόπο τους , και ήθελαν να τον αναπτύξουν για το καλό της περιοχής , των κατοίκων, της Ελλάδας.


Στα Γρεβενα που η φύση τα έχει προικίσει πλουσιοπάροχα δεν ενδιαφέρθηκαν να αναπτύξουν αυτοί οι εν δυνάμει χαλίφηδες για να γίνει ο νομός τόπος προορισμού.


ΝΑΙ δεν θέλετε να αναπτυχθούν οι ρίζες σας γιατί τις εγκαταλείψατε δεν μοχθήσατε δεν αγωνισθήκατε δεν θέλατε να αναπτύξετε τον ορεινό όγκο παρόλο που οι Φιλιππαιοι,η Σμίξη, η Λάμδα, η Αλατόπετρα, το Περιβόλι, και τα άλλα χωριά παρέχουν όλα εκείνα τα εχέγγυα για να γίνουν ένας (Άγιος Αθανάσιος – μια Ανάβρα – μια Πορταρια )τόποι προορισμού, τόποι ευημερίας.
Επιλέξατε να δημιουργήσετε τέρατα εξαοροφα για προσωπικά σας συμφέροντα εκμεταλλευόμενοι τις παροχές της τότε κυβέρνησης που έδωσε λόγω του σεισμού.
Καταστρέψατε μια ολόκληρη πόλη και την κάνατε ένα έκτρωμα όπως την αποκαλούν οι χιλιάδες επισκέπτες.
Έχω άδικο κύριοι Αρχιτέκτονες – τότε βουλευτές – κύριοι ευεργέτες?
Ντροπή σας να συνεχίζετε το καταστροφικό σας σύνδρομο για τα προσωπικά σας οφέλη.
GERAKI

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΕΥΗΜΕΡΙΑ - ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

Η παγκόσμια κρίση έφερε στην επιφάνεια μία σειρά παθογένειες και ασυμμετρίες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα τελευταία χρόνια, κρύβαμε κάτω από το χαλί. Τώρα πια, οι ασυνέπειες «στολίζουν» το σαλόνι μας και είναι στην κοινή θέα όλων των ευρωπαίων γειτόνων μας.


Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι πάρα πολλές. Εξίσου πολλοί όμως είναι και οι κίνδυνοι, οι προσδοκίες αυτές να μην ευοδωθούν. Από την άποψη αυτή, αφορά άμεσα την ανάπτυξη του τόπου μας τις επόμενες δεκαετίες.


Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές που θα φέρει στην αυτοδιοίκηση το σχέδιο «Καλλικράτης» που εδώ και καιρό προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπ. Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, το σχέδιο θα απελευθερώσει τις απαραίτητες δυνάμεις για «δημιουργία και ανάπτυξη»


Παράλληλα, θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ. Επίσης θα μεταφερθεί μεγάλη σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στις επιτελικές του ευθύνες, οι δε υπηρεσίες θα μεταφερθούν δίπλα στον πολίτη, εκεί δηλαδή που τις έχει ανάγκη

Η προοπτική δημιουργίας μεγάλων οι ισχυρών διοικητικών ενοτήτων αλλάζει την ιστορική ταύτιση της έννοιας Δήμος με την πόλη. Η διοικητική αποκέντρωση έτσι όπως περιγράφεται με σημαντικές πρόσθετες αρμοδιότητες με τους αναγκαίους πόρους για την άσκησή τους, καθώς και με δημοσιονομικές ευθύνες, δημιουργεί μια νέα βάση συζήτησης για την χωροθέτηση η οποία μάλλον είναι πιο κοντά στη λογική, δημιουργία ισοδύναμων διοικητικών ενοτήτων. Και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική των νέων ΟΤΑ.


Το μοντέλο της πόλης που προωθήθηκε τα τελευταία χρόνια από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία και εκμεταλλεύτηκαν την υπεραξία της γης είναι αυτό της μονοκεντρικής πόλης που εξαπλώνεται διαρκώς. Η συγκέντρωση πόλων έλξης στο κέντρο της πόλης έχει ήδη δημιουργήσει συνοικίες χωρίς ταυτότητα, άλλες υποβαθμισμένες και άλλες έντεχνα αναβαθμισμένες, όλες όμως χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, χωρίς τα σημεία αναφοράς που θα δημιουργήσουν κοινωνική συνοχή.


Οι ορεινές μας περιοχές έχουν διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες από τις πεδινές. Ένας πεδινός δήμος έχει για παράδειγμα αυξημένες ανάγκες ύδρευσης, αντιδιαβρωτικών έργων, βιολογικού καθαρισμού - τομείς που δεν αφορούν έναν ορεινό δήμο. Από την άλλη, η πυροπροστασία, τα έργα οδοποιίας, η τουριστική αξιοποίηση επιβάλλουν ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές. Επομένως, ένας μικτός Δήμος, που θα πασχίζει να καλύψει τις ανάγκες ορεινών και πεδινών περιοχών, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα τα βγάλει πέρα με τις αντικρουόμενες και αυξημένες απαιτήσεις, τόσο στον προγραμματισμό των έργων, όσο και στη χρηματοδότησή τους. Άλλωστε δεν μπορεί ένας δήμος να χρηματοδοτείται ταυτόχρονα και από τα Προγράμματα Leader και από τα ΟΠΑΑΧ.


Πέρα από τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια, το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Το πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 για δημοτικές υποδομές και επενδύσεις είναι το σημαντικότερο διακύβευμα αυτής της μεταρρύθμισης. Υπάρχει κίνδυνος ένας μικτός δήμος να μην έχει επαρκείς πόρους ούτε καν για την σύνταξη των απαραίτητων μελετών για έργα προς ένταξη. Και βεβαίως είναι μοιραίο ότι το βάρος θα πέφτει στον μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο, εκεί όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος του εκλογικού σώματος, για να το θέσω έτσι. Είναι επομένως σαφές ότι οι επιταγές της ισόρροπης ανάπτυξης επιβάλλουν τη δημιουργία ενός έστω μικρού πληθυσμιακά ορεινού Δήμου, κάτι το οποίο άλλωστε έχουν επανειλημμένα ζητήσει οι δημότες Θ Ζιάκα όσο και οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων.


Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη συνεργασίας και σύμπνοιας για την εκπόνηση ενός αυτοδιοικητικού χάρτη που θα διασφαλίζει την ομόνοια, την ευημερία και την πρόοδο και στο τελευταίο χωριό των Γρεβενων.
geraki

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα.

Στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε την Τρίτη 27/4 ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, με θέμα την οικονομική κατάσταση της χώρας και την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης.

Αργότερα ο κ. Χαντάβας προήδρευσε στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Ενέργειας, όπου οι βουλευτές μέλη του ΚΤΕ ενημερώθηκαν από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη σχετικά με το Νομοσχέδιο «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής». Αμέσως μετά, ακολούθησε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Γερμανίδα ιστορικός: «5 σεντ για να σώσουμε την Ελλάδα…»


Μια Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας εξεγείρεται με τα επιτιμητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Η Leonora Seeling ζητά την επιβολή ενός έκτακτου πολιτιστικού φόρου για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας.



Μιλήσαμε τον τελευταίο καιρό για τα άκομψα γερμανικά δημοσιεύματα με αφορμή τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, προσπαθήσαμε να τα ερμηνεύσουμε, μιλήσαμε επίσης για τα πιο αντικειμενικά και για ολίγα πραγματικά βαθυστόχαστα άρθρα για την Ελλάδα. Αλλά, για να ολοκληρώσουμε την παλέτα, μας έλειπε ο αντίποδας, δηλαδή μια άνευ όρων θερμή συνηγορία υπέρ της Ελλάδος από γερμανική γραφίδα. Και να που αυτή η θερμή συνηγορία έφθασε στο γραφείο μας, σταλμένη από τον μικρό εκδοτικό οίκο της Στουτγάρδης με το αρχαιοπρεπές όνομα Αρύκανδα, όπως η αρχαία πόλη της Λυκίας. Το βιβλιαράκι, γραμμένο σε μορφή αγόρευσης προς τους πολίτες της Ελλάδος, φέρει τον τίτλο «5 σεντ για να σώσουμε την Ελλάδα». Δεν το υπογράφει κάποιος από τους γνωστούς χειριστές ελληνικών θεμάτων στη Γερμανία. Η συγγραφέας λέγεται Λεονόρα Ζέελινγκ, έχει διδάξει σε γερμανικά και γαλλικά πανεπιστήμια ιστορία των μαθηματικών και της φυσικής, έχει εκδώσει λογοτεχνία, ξέρει από πολλά ταξίδια της την τελευταία δεκαετία την Ελλάδα και τώρα ξεσπαθώνει.


Πώς θα γεμίσει ο ελληνικός κορβανάς


Ξεσπαθώνει, επειδή αφορμή για τη δημόσια αγόρευσή της είναι ο ενοχλητικός ακριβώς τόνος των δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. Το ζήτημα γι’ αυτήν δεν είναι να επισημανθούν οι αδυναμίες της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά να βρεθούν πάση θυσία λόγοι για να σωθεί η Ελλάδα, η Ελλάδα που είναι πολύτιμη σαν κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. H Λεονόρα Ζέελινγκ λοιπόν προτείνει την επιβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός μηδαμινού, συμβολικού πολιτιστικού φόρου, 5 σεντ σε όποιον χρησιμοποιεί σήμερα ελληνικές λέξεις. Μόλις ο Γερμανός πει Idee, μόλις ο Γάλλος προφέρει idée, μόλις ο Άγγλος ξεστομίσει idea, να κατακυρώνονται αμέσως 5 σεντ στον ελληνικό δημόσιο κορβανά. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή και ψυχανάλυση, δημοκρατία και πολιτική, μουσείο και Ευρώπη και ευρώ και πάει λέγοντας. Με πάθος και εμμονή και έκδηλη χαρά η Ζέελινγκ υπολογίζει τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια που θα έμπαιναν στον άδειο ελληνικό μπεζαχτά. Είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουν αυτό τον φόρο στην Ελλάδα, χωρίς τα πνευματικά και επιστημονικά επιτεύγματα της οποίας δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε ευρωπαϊκός πολιτισμός ούτε ευρωπαϊκή τεχνολογία, ούτε τα αεροπλάνα θα κινούνταν ούτε τα πλοία θα έσχιζαν τα πελάγη.


Απροκάλυπτη και συγκαλυμμένη διαφθορά


Το δεύτερο ζητούμενο της συγγραφέως είναι να συμμαζευτούν οι γερμανικοί κάλαμοι που με τόσο δασκαλίστικο ύφος έσπευσαν να καταδικάσουν την ελληνική πρακτική και την ελληνική νοοτροπία. Δίπλα στην αφελώς απροκάλυπτη ελληνική διαφθορά, τη «δημοκρατική διαφθορά» όπως την αποκαλεί, υπενθυμίζει τη μεγαλόσχημη και υποκριτική διαφθορά στη γερμανική οικονομία και πολιτική. Συγκρίνει τις αποδοχές ενός Έλληνα δημόσιου υπαλλήλου μαζί με τις περικοπές του 10% με το υψηλότερο επίδομα που υπό ορισμένες προϋποθέσεις παίρνει ο Γερμανός άνεργος, προτείνει μείωση των ελληνικών αγορών γερμανικών όπλων κατά 50% και άλλα πολλά. Η Λεονόρα Ζέελινγκ, το συγκρατούμε αυτό το όνομα από τη Στουτγάρδη, είναι απλά μια μορφωμένη Γερμανίδα που της πάτησαν τον κάλο επειδή της προσέβαλαν την Ελλάδα. Ναι, εδώ υπάρχει και αυτό το είδος.


(Πηγή: dw-world)

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

«πώς θα αλλάξει η ζωή μας με το ΔΝΤ;».

Εχουν κάτι μοιρολατρικό τα αυξανόμενα σε αριθμό αφιερώματα των ΜΜΕ που έχουν τον εκφοβιστικό τίτλο «πώς θα αλλάξει η ζωή μας με το ΔΝΤ;». Καλύτερο ερώτημα θα ήταν «πόσο πρέπει να αλλάξουμε εμείς;». Οχι εξαιτίας του ΔΝΤ, αλλά λόγω της κρίσης. Και αυτό διότι κάθε κρίση δείχνει ότι κάτι κάνουμε στραβά και πρέπει να το διορθώσουμε. Ακόμη και αν τη γλιτώναμε και αυτή τη φορά, ο λογαριασμός θα ερχόταν αργότερα και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος από τον σημερινό. Χωρίς τη διόρθωση των δομικών προβλημάτων της οικονομίας κάπου αλλού θα σκοντάφταμε.



Ας υποθέσουμε ότι γινόταν ένα θαύμα και λύναμε σήμερα κιόλας το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα δανεισμού μας. Το ερώτημα είναι, τι θα κάναμε τα λεφτά που θα παίρναμε; Η απάντηση είναι: πολλά, αλλά εντελώς διαφορετικά απʼ αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα.


Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να μειώσουμε ταχύτατα το δημόσιο χρέος. Αυτή τη στιγμή κάθε Ελληνας πολίτης, κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί, χρωστάει 14 μισθούς στους πιστωτές. Είναι πολλά λεφτά, αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το ύψος του δημόσιου χρέους κάνει τη χώρα ευάλωτη στις διακυμάνσεις των διεθνών αγορών. Αυτές δεν πάνε πάντα by the book. Μια κρίση διεθνούς ρευστότητας, για παράδειγμα, πλήττει πρώτα τους αδύναμους κρίκους. Ενας από αυτούς είναι η Ελλάδα.


Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ακόμη και αν αποφεύγαμε το παγόβουνο, η θάλασσα εκεί έξω είναι μανιασμένη και το καράβι μας μπάζει νερά. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε τις τρύπες. Ακόμη, δηλαδή, κι αν τα δανεικά γίνουν πιο φθηνά (θα είναι αδύνατο στο ορατό μέλλον να φτάσουμε στα χαμηλά επιτόκια που απολαύσαμε την περίοδο 2001 - 2008) δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα σπαταλάμε σε φαραωνικά έργα, όπως αυτά της Ολυμπιάδας, και σε άχρηστους φορείς, όπως ήταν η αγροφυλακή. Πρέπει, λοιπόν, να θωρακίσουμε την οικονομία, να μειώσουμε δηλαδή το δημόσιο χρέος μας.


Το δεύτερο είναι να αναπτύξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Προς το παρόν έχουμε πλεονέκτημα στον τουρισμό. Περί τα 18 εκατομμύρια ξένοι έρχονται στη χώρα μας και αφήνουν ένα μέρος του εισοδήματός τους. Για να συνεχιστεί αυτό και να αναπτυχθεί πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα στη χώρα μας, εκτός από τα μνημεία. Πρέπει να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρουμε. Δεν μπορεί να προσφέρουμε τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη, σε περιβάλλον που ζέχνει. Ούτε μπορούμε να έχουμε παρατημένη την πρωτεύουσα πόλη του δυτικού πολιτισμού στο σημερινό της χάλι. Η βελτίωση της καθημερινότητας -του κυκλοφοριακού, της καθαριότητας, της τάξης κ. λπ. - δεν θα κάνει μόνο τη δική μας ζωή καλύτερη, θα είναι και τουριστικό πλεονέκτημα. Αυτή η βελτίωση της καθημερινότητας δεν είναι μόνο υποχρέωση του κράτους ή της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι και ευθύνη όλων μας.

Η θρυλούμενη ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει διά μαγείας ούτε μόνο με τα κοινοτικά κονδύλια. Θα έρθει μόνο όταν εμείς κατανοήσουμε ότι δεν χρεοκόπησε μόνο η οικονομία. Χρεοκόπησε ολόκληρο το σύστημα των αντιλήψεων με το οποίο πορευόμασταν μέχρι σήμερα.

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Συνέντευξη Τύπου Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα.

Ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας θα παραθέσει συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε. του Ν. Γρεβενών το Σάββατο 17/4 και ώρα 12:30 π.μ. στο γραφείο του στα Γρεβενά.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ομιλία Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα στη Βουλή στη συζήτηση για το Φορολογικό Νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε τα καθήκοντα της, διεξάγει μια καθημερινή μάχη και μια τιτάνια προσπάθεια για αντιμετωπίσει τα «κακώς κείμενα» της ελληνικής οικονομίας, και για να θέσει τις βάσεις για την επόμενη ημέρα στην οικονομία της πατρίδας μας.

Ο χρόνος είναι αμείλικτος και μέσα σε ένα καθεστώς έντονων πιέσεων των αγορών και των κερδοσκόπων, αλλά και συνεχών διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη μιας σειράς ριζοσπαστικών και τολμηρών μέτρων για το νοικοκύρεμα της χώρας μας.

Μετά την λήψη των σκληρών μεν, αναγκαίων δε, δημοσιονομικών μέτρων, η κυβέρνηση έρχεται να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου που τόσο έχει ανάγκη και η κοινωνία και η οικονομία της πατρίδας μας.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την κατάθεση και εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που κατανέμει όπως θα έπρεπε τα φορολογικά βάρη στους πολίτες, προστατεύοντας εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που το έχουν ανάγκη και στρέφοντας τα βάρη προς τους έχοντες και κατέχοντες και κυρίως, σε εκείνους που επί χρόνια φοροδιέφευγαν!

Mε άξονα τη διαφάνεια, την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος πραγματοποιήθηκε ευρύτατος κοινωνικός διάλογος, για την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου.

Είναι η πρώτη φορά, που κυβέρνηση στην Ελλάδα καταθέτει πρόταση για την αναδόμηση και τη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος και μάλιστα μέσα σε πέντε μήνες.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες του Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα.

Σε σημαντικές συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου συμμετείχε την Τρίτη 13/4 και Τετάρτη 14/4 ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας.

Την Τρίτη, παρακολούθησε την Ολομέλεια της Βουλής, όπου διεξάγεται ο ευρύτατος διάλογος για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις». Παράλληλα συμμετείχε στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος: «Ταυτότητα κτιρίων, αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, προγράμματα μητροπολιτικών αναπλάσεων και άλλες διατάξεις». Το μεσημέρι έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο «Τροποποίηση της νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων και τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π) άλλες διατάξεις».

Σήμερα Τετάρτη, ο κ. Χαντάβας από το πρωί παρέστη στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου έγινε ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου: «Ταυτότητα κτιρίων, αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, προγράμματα μητροπολιτικών αναπλάσεων και άλλες διατάξεις», όπου προέβει σε σχετικές επισημάνσεις.

Ακολούθησε η συμμετοχή του στη δεύτερη συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου με θέμα την «Τροποποίηση της νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων και τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π) άλλες διατάξεις».

Το μεσημέρι ο κ. Χαντάβας, με την ιδιότητα του Εισηγητή Ενέργειας, είχε συνάντηση με το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστο Παπουτσή.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Βουλευτής αναμένεται να μιλήσει στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής όπου διεξάγεται για δεύτερη ημέρα, αναφορικά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΡΟΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΔ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 Ολοκλήρωσε την παρουσία της στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας η ομάδα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών, καταφέρνοντας με την 1η συμμετοχή της να φτάσει στους 8 της διοργάνωσης, αφού την Τρίτη 13-4-2010 στο γήπεδο Αγίου Βασιλείου Θεσσαλονίκης, ηττήθηκε από την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Αν και οι ποδοσφαιριστές των Γρεβενών είχαν πολύ καλή απόδοση και διεκδικούσαν εκτός έδρας με αξιώσεις την πρόκριση στα τελικά απέναντι σε μια ισάξια ομάδα, βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 80΄ λεπτό του αγώνα μετά από ένα έντονα αμφισβητούμενο πέναλτι, ενώ στη συνέχεια και ενώ προσπαθούσαν να ισοφαρίσουν το παιχνίδι και να το οδηγήσουν στην παράταση, ήρθε η αποβολή του ΛΑΠΠΑ στο 87΄ με απευθείας κόκκινη κάρτα, η οποία αποσυντόνισε εντελώς την ομάδα, επιτρέποντας στους ποδοσφαιριστές της Θεσσαλονίκης να διευρύνουν το σκορ στο 90΄ και στο 92΄ πετυχαίνοντας το τελικό 3-0, αποτέλεσμα που φυσικά δεν αντιπροσωπεύει σε καμμία περίπτωση την εικόνα του αγώνα.

Η ΄Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Γρεβενών συγχαίρει τους παίκτες, τον προπονητή και τον υπεύθυνο της ομάδας για την παρουσία τους καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, καθώς επίσης ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Αγίου Κοσμά κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Γιάννη για την στήριξη της προσπάθειας όλων μας, αλλά και όλους τους υπόλοιπους φορείς και παράγοντες της Γρεβενιώτικης κοινωνίας που στάθηκαν από την αρχή με τις πράξεις τους στο πλευρό της ομάδας, όποτε και αν τους ζητήθηκε.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΤΡΟΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παναγόπουλος Γ., Παπακώστας Β., Κυριαζής Η.(Δούμας 70΄), Μαργαρίτης Θ., Παπαδόπουλος Χ., Χαρισιάδης Ε.(Ντουζένης 85΄), Ντάκης Ν., Νεριαπερίδης Λ., Παπαδόπουλος Δ., Σαπάνης Χ. (Παπαδημητρίου 48΄), Ζαφειριάδης Χ., ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ: Δούμας Β., Παπαδημήτριου Σ., Ζίκος Γ., Ντουζένης., Τσούτσας Α., Τέλλος Γ., Παπαδόπουλος Χ.

ΑΔ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Καστανίδης Α., Λαμπρόπουλος Γ., Χαντάβας Κ., Κύρκος Α., Ταμπακάκος Γ., Κακούσιος Ν.(Λάππας 84΄), Χριστοδούλου Π., Ιωαννίδης Α., Δούμας Ε., Κυρατζής Γ., Γκέτσιος Δ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ: Λάχανος Κ., Νικολόπουλος Κ., Λάππας Ι., Κόντος Γ., Γράβαλος Η., Μανδράκης Κ., Καραγιάννης Θ.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γρηγοριάδης, Σίσκος, Πανταζής

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας απέστειλε στο Νομάρχη Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη την παρακάτω επιστολή:

Κύριε Νομάρχη,


Όπως γνωρίζετε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης κατά την επίσκεψη του στο Ν. Γρεβενών στις 9/4 εξήγγειλε την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής για το Νομό μας, μεταξύ των οποίων και την κατασκευή νέου οδικού άξονα που θα συνδέει τη Δεσκάτη με την Εγνατία Οδό και τα Γρεβενά.


Ο οδικός άξονας αυτός, όπως δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης, αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης. Το Υπουργείο προτίθεται να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου και ο Υφυπουργός έδωσε εντολή στην εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» να αναλάβει, εφόσον της ζητηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού του Ν. Γρεβενών, τη μελέτη και την εκτέλεση του έργου.

Εγώ προσωπικά εξέφρασα την άποψη ότι το Υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να έχει συνολικά την ευθύνη της μελέτης και της επίβλεψης του έργου, επειδή ο νέος αυτός οδικός άξονας αποτελεί εθνικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο μείζονος σημασίας που θα συνδεθεί με την Εγνατία Οδό και ενδεχομένως με το νέο εθνικό οδικό άξονα Ε-65 εφόσον ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υφιστάμενη χάραξη.


Δεδομένου κ. Νομάρχη ότι δεν γνωρίζω τους σχεδιασμούς της Ν. Α. Γρεβενών που σχετίζονται με την κατασκευή του εν λόγω Οδικού Άξονα, φρονώ ότι είναι χρήσιμο να συγκληθεί άμεσα ένα διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Δεσκάτης, Χασίων και Γόργιανης, του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Προέδρου της Εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» για να συζητηθεί και να αποφασιστεί ποιος φορέας θα εμπλακεί στη μελέτη και στην κατασκευή του έργου.


Στο εν λόγω Νομαρχιακό Συμβούλιο επιθυμώ να συμμετάσχω και εγώ, προτείνοντας ως ημέρες συνεδρίασης Δευτέρα ή Παρασκευή που είναι ημέρες περιορισμένων κοινοβουλευτικών μου υποχρεώσεων.


Με εκτίμηση
Θανάσης Χαντάβας

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Εξαγγελία σημαντικών έργων υποδομής απο τον κ. Μαγκριώτη στο Ν. Γρεβενών.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Bουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη, στο Ν. Γρεβενών. «Τα έργα τα έχει ανάγκη ο Νομός μας. Τα συγκεκριμένα έργα, είναι υποδομές ανάπτυξης και αποτελούν σημαντικό μέρος ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή, για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Χαντάβας.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι ο νομός Γρεβενών μπορεί να κερδίσει ένα μεγάλο μερίδιο της πράσινης ανάπτυξης διότι έχει όλες τις προϋποθέσεις, γι' αυτό θα ενισχυθεί εκτός από τους πόρους του ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους.


Στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νομό Γρεβενών ο κ. Μαγκριώτης, δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του νομού Γρεβενών από τους πόρους της τέταρτης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ) με σκοπό την ολοκλήρωση ή συνέχιση οδικών έργων και υποδομών.


Ο υφυπουργός, εξήγγειλε την χρηματοδότηση και την κατασκευή επτά έργων ζωτικής σημασίας για την περιοχή που αφορούν:

- την κατασκευή του οδικού άξονα Δεσκάτης - Γρεβενών
- την κατασκευή οδικού άξονα Γρεβενών - Βασιλίτσας
- την κατασκευή νέου κόμβου Εγνατίας οδού στο Δήμο Γόργιανης
- την κατασκευή αμφίπλευρου Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α) και Οικομουσείου στο Ν. Γρεβενών
- την ολοκλήρωση των Εργατικών Κατοικιών Κυρακαλής
- την συνέχιση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου «Οδός Σαμαρίνα – Επταχώρι – Δοτσικό»

Ο Bουλευτής του Νομού μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τον Γ.Γ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τον Πρόεδρο της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» .

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ποιοι θέλουν να "σβήσουμε" ως δύναμη και ποιοι όχι

Με γεωπολιτική/γεωστρατηγική «πτώχευση» απειλείται άμεσα η χώρα ως αποτέλεσμα της άθλιας πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης που επιφύλασσε στην Ελλάδα η ελίτ που κατέχει την διαχείρισή της. Η Γιουγκοσλαβία - στην καλύτερη περίπτωση η Βουλγαρία - είναι ορισμένα από τα παραδείγματα χωρών που «έδυσαν» γεωστρατηγικά γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον σχεδιασμό που υπήρχε σε βάρος τους. Από τα οικονομικά προβλήματα μπορείς να ξεφύγεις (ειδικά όταν δεν είναι στον βαθμό που περιγράφονται, τραγικά). Από την "γεωστρατηγική πτώχευση", ποτέ...

Όσοι μιλούν για «χρεοκοπία» της χώρας και για απώλεια της εθνικής κυριαρχίας παίζουν, ηθελημένα ή άθελά τους, το παιχνίδι των ξένων συμφερόντων που μοναδικός στόχος τους είναι η εξουδετέρωση της Ελλάδας από το στρατηγικό παίγνιο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην καλύτερη η «βουλγαροποίησή» της, στην χειρότερη η «γιουγκοσλαβοποήσή της»: Η άλλοτε «Πρωσσία των Βαλκανίων», η πανίσχυρη Βουλγαρία της εποχής του Συμφώνου της Βαρσοβίας, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τον γεωπολιτικό χάρτη. Ουσιαστικά χωρίς ένοπλες δυνάμεις, με την μισή βιομηχανία από αυτή που είχε πριν από 20 χρόνια, με απώλεια πληθυσμού 30% μέσα σε 20 χρόνια, με το μουσουλμανικό στοιχείο να στηρίζει ή να αποσταθεροποιεί κυβερνήσεις, ανάλογα με τις επιθυμίες της Άγκυρας.

Τα κράτη καμιά φορά προσωρινά χρεοκοπούν οικονομικά. Όχι συνολικά. Χρεωκοπούν όμως μόνιμα γεωστρατηγικά-γεωπολιτικά και αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία. Η Αργεντινή, η Ισλανδία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, ακόμα και η Τουρκία και πολλές άλλες χώρες έχουν χρεωκοπήσει πρακτικά σε οικονομικό επίπεδο. Η σχέση Τουρκίας και ΔΝΤ είναι μόνιμη εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά η χώρα αντί να υποχωρεί έχει ισχυροποιηθεί γεωπολιτικά.

Η Σοβιετική Ένωση χρεοκόπησε όχι σε οικονομικό επίπεδο, αλλά σε γεωστρατηγικό, το ίδιο ακριβώς και η πρώην Γιουγκοσλαβία. Από την οικονομική χρεοκοπία διασώζεσαι, από την γεωστρατηγική, ποτέ! Και η Γερμανία αυτή την στιγμή ακολουθεί έναντι της Ελλάδος συνταγή πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που δίνει το μέτρο των κρίσιμων στιγμών, αλλά και εκδικείται την απληστία της εγχώριας οικονομικής ελίτ, είναι η στάση των ελληνικών τραπεζών απέναντι στο ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ο απόλυτος πανικός!

Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους για την διαμόρφωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα σήμερα, δίνουν αγώνα χαρακωμάτων για να ξεφύγουν από το ΔΝΤ, αλλά φαίνεται ότι είναι μάλλον αργά: Πιθανότατα θα ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να αναλάβει την διοίκηση και τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών, όπως έγινε και στην Ουγγαρία, το μοντέλο χρηματοδότησης της οποίας επιλέγεται για να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Έτσι αναγκάστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου την Παρασκευή να πάρει πίσω όσα έλεγε περί ΔΝΤ, αλλά μάλλον είναι αργά. Γενικά στην ΕΚΤ, κανείς δεν θέλει το ΔΝΤ, για έναν απλό λόγο: Είσοδος του ΔΝΤ στην ευρωζώνη σημαίνει αποτυχία της ευρωζώνης. Αυτό θα πιέσει το ευρώ (κάτι που επιθυμεί διακαώς η Γερμανία άσχετα με τις δημόσιες δηλώσεις Μέρκελ, Σόϊμπλε κλπ).

Κι εδώ αρχίζει το γεωπολιτικό παιχνίδι: Η Γερμανία σύρει την Ευρώπη σε μία συμπεριφορά έναντι της Ελλάδος, όπως έπραξε και το 1990-1991 με την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η Γαλλία, όπως και τότε διαφωνεί, αλλά δεν μπορεί να επιβάλλει την θέση της. Η Ρωσία είναι κάθετα αντίθετη στην πίεση που ασκείται στην Ελλάδα. Ανησυχεί ότι η αποδυνάμωση της Ελλάδας θα ισχυροποιήσει την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά και σε άλλες περιοχές ρωσικού ενδιαφέροντος.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν χωρίς να έχουν συγκεκριμένη στρατηγική. Το πλήγμα που δέχθηκαν οι ΗΠΑ με την οικονομική κρίση του 2008-2009 είναι τόσο βαρύ που το «θηρίο» ακόμα δεν έχει σταθεί στα πόδια του. Σε άλλες εποχές το «Ζήτω η Ελλάς» που ανέκραξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα θα είχε σεισμικά, θετικά, αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Τώρα ακούστηκε περισσότερο σαν γραφική κορώνα Ελληνοαμερικανού συνταξιούχου γερουσιαστή σε συγκέντρωση επαρχιωτών ομογενών.

Σε σύσκεψη που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου στην Μόσχα, εν αναμονή της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο η πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ελλάδος, αλλά και συνολικά στην περιοχή αυτή. Υπήρξαν τεκμηριωμένες εκτιμήσεις ότι «Η Ελλάδα καταρρέει» και όταν λέμε «καταρρέει» δεν εννοούσαν οικονομικά, αλλά γεωστρατηγικά. Αυτές οι εκτιμήσεις ακολουθήθηκαν από σενάρια όπως η απόκτηση του ελέγχου του Α.Αιγαίου από την Τουρκία και η γεωστρατηγική εξουδετέρωση της Ελλάδας. Η απόκτηση του ελέγχου του Α.Αιγαίου από την Τουρκία θα σήμαινε ότι «Ο έλεγχος των Στενών από την Άγκυρα θα επεκταθεί μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο».

Οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις ήταν αρκετές για να καμφθούν οι αντιρρήσεις εκείνων των κύκλων της Μόσχας που ήθελαν το «πάγωμα» των ελληνορωσικων σχέσεων με αφορμή της αναβλητική συμεριφορά των δύο τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα των αγωγών και της διακρατικής συμφωνίας για τα BMP-3HEL.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ισχυροί κύκλοι στη Μόσχα που ευνοούν αρνητικές συμπεριφορές προς την Ελλάδα θεωρώντας την χώρα «αδύναμο κρίκο». Η ρωσική πολιτική σχολή είναι καθαρά «ψυχρή» και πραγματιστική σε αντίθεση π.χ. με την αμερικανική που πολλές φορές κατά την ιστορική διαδρομή αποδείχθηκε ότι επηρεαζόταν από «συναισθηματικούς» παράγοντες.

Αποκαλύπτουμε ότι τέθηκε στις αρχές Μαρτίου ακόμα και θέμα ματαίωσης από ρωσικής πλευράς της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Μόσχα στις 29-31/03/2010, λόγω «μη ικανοποιητικής εξέλιξης βάσει των υποσχέσεων που δόθηκαν για το πρόγραμμα του BMP-3HEL» του οποίου η διαπραγμάτευση κοντεύει να κλείσει τριετία!

Με προσωπική απόφαση του Β.Πούτιν η επίσκεψη τελικά θα πραγματοποιηθεί, όπως και με προσωπική του απόφαση εκδόθηκε η πρωτοφανής ανακοίνωση της Παρασκευής που χαρακτηρίζεται η Ελλάδα «Βασικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Ρωσίας». Στην Μόσχα κρίθηκε ότι θα έπρεπε άμεσα να υπάρξει ένα αντίβαρο στην γερμανική στάση που απειλεί και στην περίπτωση της Ελλάδας τα πάγια συμφέροντα της Ρωσίας, όπως συνέβη το 1991 και με την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι Ρώσοι δεν είναι αρνητικοί για το ΔΝΤ, για τον λόγο ότι το χρηματοδοτούν και έχουν ισχυρό λόγο στις αποφάσεις του.

Την ίδια θέση με αυτή της Ρωσίας έχει και η Γαλλία. Για την κυβέρνηση Σαρκοζί Ελλάδα και Κύπρος είναι τα μοναδικά αναχώματα σε μία Τουρκία που εκτινάσσεται σαν ελαττήριο.

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, κατά έναν παράξενο τρόπο, μία χώρα με την οποία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δεν είχαμε ούτε διπλωματικές σχέσεις, λόγω μιάς "ανίερης" "συμπαράταξης" συντηρητικών νεοορθόδοξων κύκλων και αριστεράς, αυτή η χώρα, το Ισραήλ, σε αυτή την στιγμή του μείζονος γεωστρατηγικού κινδύνου για την Ελλάδα, έχει συμπήξει μία στενή συμμαχία με την Αθήνα. Για λόγους καθαρού κρατικού συμφέροντος του, το Τελ Αβίβ, στηρίζει την Ελλάδα με διάφορους τρόπους...

Το ζήτημα λοιπόν είναι κατά πόσον η χώρα μέσα σε κλίμα οικονομικής χρεοκοπίας θα μπορέσει να αποφύγει την γεωστρατηγική χρεοκοπία. Από τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο τον τελευταίο μήνα, φαίνεται ότι η Άγκυρα εκτιμά ότι τώρα είναι η ώρα να προωθήσει τις επιδιώξεις της.

Εντελώς ψυχρά, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή από το 1974 και μετά για την Τουρκία από την σημερινή. Απλώς περιμένουν τα χειροτερεύσουν τα πράγματα. Για την ώρα η ελληνική στρατιωτική ισχύς δεν τους επιτρέπει να έχουν την «σιγουριά» που θα ήθελαν στην επίτευξη των στόχων τους. Θα περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία...

Θα τους την δώσουμε;

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Δραστηριότητες Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας επισκέφθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας και είχε συνάντηση με το προσωπικό λειτουργίας και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με τους οποίους συζήτησε για τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης του κέντρου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρακολούθησε την Επιτάφιο Ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας Γρεβενών.

Το Μεγάλο Σάββατο ο κ. Χαντάβας επισκέφθηκε το Δ. Δ. Ζιάκα και αντάλλαξε ευχές με τους κατοίκους του χωριού. Το μεσημέρι είχε συνάντηση στο γραφείο του με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων κ. Σέργιο Λαμπρόπουλο. Συζήτησαν για την πορεία του έργου κατασκευής του εθνικού άξονα Ε-65 που συνδέει τη Λαμία με τα Γρεβενά και για την κατασκευή κόμβου της Εγνατίας οδού στο Δήμο Γόργιανης.

Επίσης ο κ. Χαντάβας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας κ. Μιλτιάδη Τέγο από τον οποίο ενημερώθηκε για τις υφιστάμενες μελέτες ανάπτυξης του χιονοδρομικού κέντρου. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ο Βουλευτής του Νομού παρέστη στην Αναστάσιμο Ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας Γρεβενών.

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα ο κ. Χαντάβας επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Γρεβενών και αντάλλαξε ευχές με τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς. Το απόγευμα ο κ. Χαντάβας επισκέφθηκε τα Δημοτικά διαμερίσματα Κοσματίου, Κρανιάς, Κηπουρειού, Πηγαδίτσας και τη Δευτέρα του Πάσχα την πόλη της Δεσκάτης, όπου και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές και να συνομιλήσει για διάφορα ζητήματα με τους κατοίκους.

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Δραστηριότητες Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα.

Με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κ. Αναστάσιο Μουρατίδη συναντήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη 1/4 ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας. Συζήτησαν όλα τα ζητήματα που αφορούν το Νομό Γρεβενών που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εταιρείας.


Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο κ. Χαντάβας συναντήθηκε με το νέο Διοικητή του Νοσοκομείου Γρεβενών κ. Μιχάλη Γαβρίδη, τον οποίο συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες του Νομού Γρεβενών. Συγκεκριμένα ο κ. Χαντάβας ζήτησε να εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Αξονικός Τομογράφος και να ενημερωθεί το συντομότερο δυνατόν για τις ανάγκες του Νοσοκομείου σε εξοπλισμό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενόψει της συνάντησης του με την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το απόγευμα ο κ. Βουλευτής είχε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κίρκο όπου συζήτησαν για τα έργα του Νομού που μπορούν να ενταχθούν στο Ε.Σ.Π.Α. Επίσης έγινε αναφορά και στα έργα που αφορούν το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενόψει της επίσκεψης στα Γρεβενά του Υφυπουργού κ. Γιάννη Μαγκριώτη την Παρασκευή 9/4.